اهمیت عقیم‌سازی در ماهی قزل‌آلا

1397/09/06 10:41
اهمیت عقیم‌سازی در ماهی قزل‌آلا
عقیم‌سازی و فواید آن در ماهی
یکی از راه‌های افزایش رشد و بهبود کیفیت گوشت ماهی، عقیم‌سازی آن است. هم‌زمان با افزایش سن ماهی دستگاه تناسلی آن (بیضه و تخمدان) نیز شروع به رشد می­کنند و بعد از مدتی بخش فراوانی از انرژی غذایی مصرفی ماهی، صرف تولیدمثل می­شود و لذا میزان رشد بدن کاهش می­یابد و ضریب تبدیل غذا (FCR) بالا می­رود یعنی به ازای مصرف مقدار مشخص غذا، افزایش رشد چندانی در مقایسه با قبل از پدیده بلوغ مشاهده نمی­شود.
علاوه بر این هم‌زمان با پدیده بلوغ در ماهی، کیفیت گوشت آن کاهش می­یابد. چراکه میزان پروتئین و چربی در گوشت کاهش‌یافته و جای آن را آب پر می­کند. این چربی و پروتئین صرف تولید تخمک و اسپرم می­شود و به همین خاطر گوشت ماهی کیفیت خود را از دست می­دهد. همچنین با شروع بلوغ جنسی مقاومت ماهیان در برابر انواع بیماری‌ها باکتریایی و عفونی کاهش می­باید و به خاطر تغییراتی که در بافت پوست و پوشش دستگاه گوارش ماهی پدیده می­آید، آمادگی ابتلا به بیماری در ماهی افزایش می­یابد.
 به‌علاوه به هنگام بلوغ تغییرات شکلی در ماهی پدید می­آیدکه از بازارپسندی آن می­کاهد. به‌عنوان‌مثال در قزل‌آلای رنگین‌کمان و سایر آزادماهیان رنگ بدن تیره می­شود و فک ماهی نر انحنا می­یابد. لازم به ذکر است که این تغییرات ناشی از بلوغ، در جنس نر شدیدتر است بنابراین حذف جنس نر از جمعیت ماهیان پرواری دارای اهمیت است چراکه جمعیت‌های تمام ماده مزایای فراوانی چه ازلحاظ میزان رشد و کیفیت نیز دارا می­باشند. بر اساس همین دلایل، امروزه در آبزی‌پروری صنعتی سعی بر این است که به‌نوعی جلوی پدیده بلوغ جنسی ماهی گرفته شود یا در صورت امکان به تأخیر انداخته شود که مهم‌ترین روش این کار عقیم کردن ماهی است. عقیم‌سازی از طریق مواد شیمیایی و هورمونی و یا تابش پرتو بر روی گامت های جنسی ماهیان و یا برداشت مستقیم غدد جنسی همگی منجر به عقیم‌سازی ماهیان می‌گردد.

 اما امروز بهترین روش عقیم‌سازی القای تریپلوئیدی در تخم‌های لقاح یافته ماهیان شناخته‌شده است. یعنی تولید از ماهیانی که  به‌طور معمولی دارای دو گروه کروموزومی بوده 2n و  دیپلوئید بوده است. القاء تریپلوئیدی پس از لقاح قبل از تقسیمات جنینی منجر به حفظ دومین گویچه قطبی گرده درنتیجه تخم دارای 3n کروموزوم می­شود. ماهی تریپلوئید ازلحاظ تولیدمثلی عقیم است و به نظر می­رسد که باید انرژی را که در حالت عادی صرف تولیدمثل نماید، صرف رشد سلول بدن کند همچنین به‌واسطه ترشح نشدن هورمون‌های جنسی کیفیت گوشت ماهیان تریپلوئید پس از دوران بلوغ به‌مراتب لذیذتر از ماهیان معمولی خواهد بود.
                                                                      
                             
 ایجاد جمعیت عقیم در قزل‌آلا
ایجاد تریپلوئیدی در ماهیان به دو روش مستقیم (القایی) یا غیرمستقیم (غیر القایی) امکان‌پذیر است. درروش القایی با استفاده از شوک‌های فیزیکی (شوک‌های دمایی و یا فشار) و یا شوک‌های شیمیایی است. درروش غیر القایی ابتدا متولدین تتراپلوئید از طریق اختلال در اولین تقسیم جنینی پس از لقاح با استفاده از شوک‌های فیزیکی و شیمیایی تولید می‌گردد و سپس با آمیزش ماهیان تتراپلوئید نر و دیپلوئید ماده و یا آمیزش معکوس آن ماهیان تریپلوئید حاصل می‌گردد. از مزایای روش غیر القایی موفقیت کامل در تولید ماهیان تریپلوئیدو نیز بهبود نسبی بازماندگی است.
روش غیر القایی: یک روش عقیم‌سازی که خیلی کمتر متداول است  تولید ماهی تریپلوئید، آمیزش ماهی تتراپلوئید4n  با ماهی دیپلوئید 2n  است. برای این منظور ابتدا باید ماهی مولد تتراپلوئید تولید کنیم که خود این چند سال زمان می‌برد و نیز تولید ماهی تتتراپلوئید و طریقه تشخیص و جداسازی آن‌ها کار چندان ساده‌ای نیست.
                                                                            
روش القایی: ساده‌ترین و کاربردی‌تر و در مقیاس صنعتی قابل انجام است، استفاده از انواع شوک‌ها بر روی تخم لقاح یافته ماهی ازجمله شوک شیمیایی،شوک فشار هیدرو استاتیک و شوک حرارتی است. بهترین روش شوک دهی که بازدهی بالایی دارد. استفاده از شوک فشار هیدرو استاتیک است ولی به خاطر تجهیزات ویژه‌ای که این روش نیاز دارد، در مقیاس تجاری چندان قابل توصیه نیست. ولی روش ساده‌تر و کاربردی‌تر که بازده نسبتاً بالایی هم دارد استفاده از شوک حرارتی که برای قزل‌آلای رنگین‌کمان که یک ماهی سرد آبی است از شوک گرمایی استفاده می­شود. بدین منظور پس از لقاح اسپرم و تخمک و گذشت زمان تشخیص، تخم‌های ماهی را به مدت معینی در دمای مشخص قرار می­دهند. اگر این کار به‌درستی و در دمای و زمان کاملاً حساب‌شده انجام گیرد، منجر به تولید ماهی تریپلویید می­شود و در غیر این صورت ماهی معمولی تولید می­شود و درصد بسیار بالایی از تخم‌ها نیز از بین می­روند. دما و زمان مذکور بسته به شرایط آب و هوایی هر منطقه و برای نژادها مختلف قزل‌آلای رنگین‌کمان متفاوت است و باید برای هر منطقه و هر نژاد به‌طور جداگانه محاسبه به دست آید.
نویسنده: سکینه ابراهیمی کارشناس ارشد شیلات
 
 

تماس با ما

ادرس 1:تهران،خیابان فاطمی،بین سیندخت وجمال زاده،پلاک 236 - معاونت آبزی پروری (میز مشترک سازمان شیلات ایران واتحادیه) ادرس 2:تهران میدان میوه و تره بار پیروزی غرف 81-82
02188904808
02166943293
09111931764
info@sardabi.ir

آخرین اخبار

1402/10/14 10:00
امار واردات و توليد قابل تاييد تخم چشم زده تا تاريخ14 ديماه 1402
1402/09/13 10:00
هفتمين نمايشگاه بين المللي شيلات و آبزيان ماهيگيري غذاهاي دريايي و صنايع وابسته
1402/09/04 10:00
امار واردات تخم چشم زده ماهي قزل الا تا پايان آبان ماه 1402
1402/08/02 10:00
درخواست عودت مابه تفاوت قيمت تخم چشم زده و قطع موقت واردات تا تعيين قيمت تخم چشم زده
1402/07/19 10:00
امار صادرات قزل الا - سالمون شش ماهه اول سال 1402
1402/07/19 11:00
امار واردات تخم چشم زده منتهي به 18 مهرماه 1402
1402/06/23 10:00
نظرات اتحاديه در جلسه مربوط به تخم چشم زده با وارد كنندگان و دفتر بازار سازمان شيلات
1402/06/23 11:00
اعلام نظر اتحاديه در خصوص نحوه توزيع نهاده قزل الا
1402/05/25 10:00
پيگيري تخصیص اعتبارات کم بهره برای مزارع پرورش ماهی قزل الا که در مرداد ماه سال ۱۴۰۱ خسارت دیده‌اند
1402/04/31 10:00
ميزان واردات تخم چشم رده قزل الا تاتاريخ 31 تير ماه 1402

بلاک گالری تصاویر

آمار بازدید

3.54M
29.96K
817
4.15K
12.21K

تاریخ و زمان

جمعه 14 ارديبهشت 1403
Friday 3 May 2024